(Intervju med Agneta Lagercrantz i TV4)

Agneta Lagercrantz, författare och tidigare mångårig medarbetare i Svenska Dagbladet, ger en introduktion till Mindful Self-compassion utifrån sin nya bok ”70 skäl till självmedkänsla” tillsammans med pianisten Peder Hofmann.

 

Behöver du också bli vänligare mot dig själv?
Att känna sig okej som man är och att kunna stötta sig själv när man gjort misstag har starka samband med psykiskt välmående. Men dagens orealistiska krav på att vara perfekt skapar istället motsatsen: självkritik, inre stress och en känsla av otillräcklighet. Det är faktorer som har kända kopplingar till att må dåligt psykiskt.

Nyare forskning visar att självkritik aktiverar samma stressreaktioner som då vi hotas utifrån, medan självmedkänsla aktiverar vårt medfödda trygghetssystem och gör oss lugna. Den här inre tryggheten intresserar forskare allt mer. Den har visat sig vara avgörande för inlärning, samarbete, stressreglering, prestation, kreativitet, tillit, generöst beteende och psykologisk resiliens, motståndskraft. Men dagens livsstil gör att många tappar kontakten med sitt eget, inneboende lugn och ro-system.

Genom att öva upp förmågan till självmedkänsla kan vi möta svåra känslor bättre, minska oro och ångest och börja bli mer vänliga mot oss själva. Självacceptans är det bästa sättet att må bra, ändå är det vad många av oss är sämst på att öva på.

70 skäl till självmedkänsla : om att vara varm, vänlig och vilja sig själv väl

Fakta
När: Onsdagen den 15 november
Tid: Klockan 18 med insläpp från kl 17.30. Vi håller på till 20.30 och tar en kortare bensträckare mitt i.
Inträde: 200 kr betalas kontant eller med Swish på plats.
Förhinder: OBS! Om du får förhinder, ber vi dig avboka absolut senast torsdagen den 10 november. Då har vi möjlighet att ta in andra på väntelistan och slipper problemet med tomma platser. Varmt välkommen!
Var: Barnhusgatan 22 (pk 7913), 5 trappor
Anmälan: Anmäl dig till föreläsningen här.

Under kvällen kommer du ha möjlighet att köpa Agnetas bok ”70 skäl till självmedkänsla” till specialpris.