Mindfulness Retreat i Tystnad

Att öppna oss för livet som det är just nu, att öppna hjärtat är den röda tråden som kommer att leda oss igenom hela retreaten. Att komma i kontakt med det som alltid är här i bakgrunden, oförändligt, evigt såsom vattnet i vågen…

vågen

vågen är vatten
men vattnet är inte vågen
vågen är beroende av vattnet
men vattnet är inte beroende av vågen
vattnet går in och igenom vågen
transcenderar vågen

vi har en kropp och ett sinne; tankar, känslor
men vi är mycket mer
kroppen och sinnet är beroende av varandet
men varandet är inte beroende av kroppen och sinnet
varandet går in och igenom kroppen och sinnet
transcenderar kroppen och sinnet

när vi söker kontakt med varandet är det som att vågen skulle säga att jag söker vattnet i mig

Camilla Sköld, 2009

Vad är syftet med tystnad?
Tystnaden ger oss möjlighet att stanna upp, få tid att känna efter, öppna för det som är i stunden och se klarare vad som pågår inombords. I vardagens stress har vi kanske stängt av eller tryckt ner reaktioner, känslor och tänker kanske ”jag får ta det senare”. Stress och känslor kan sätta sig i kroppen efter ett tag i form av rastlöshet, spänningar och värk.

I tystnaden kan vi börja bli mer medvetna om gamla mönster och vanor och lägga märke till vad vi tänker, känner och upplever i kroppen. I vardagen läcker vi lätt energi när vi riktar oss utåt i olika aktiviteter, den digitala uppkopplingen tar mycket energi, liksom olika sociala mönster och koder.

I tystnaden riktar vi all uppmärksamhet inåt, vi hämtar hem oss själva. Tystnaden ger oss en unik möjlighet att börja lyssna djupare inåt, komma i kontakt med hjärtat och vad som verkligen är viktigt för oss.

I tystnaden har vi möjlighet i en trygg vänlig atmosfär tillåta det som pågår inombords, smälta, mjukna och låta gå, släppa taget om det förflutna i form av minnen, tankar, känslor och kroppsförnimmelser. När vi kan vila i att öppna oss för tystnaden, utanför oss och inom oss kan vi börja smälta och släppa det förflutna, vilket kan vara en djupt läkande upplevelse. I släppandet av då kan vi alltmer öppna oss för nu.

I tystnaden inbjuds vi till att sakta ner och bli mer medvetna om våra sinnen; dofter, hur maten smakar, känna mättnad, uppleva olika temperaturer, vinden, känna fötternas kontakt med golvet osv. Mötet med just detta ögonblick kan bidra med inre tillfredställelse och glädje. Det inre drivet, jakten framåt mot något annat, något mer, kan få klinga av lite. Vi har möjlighet att uppleva kraften och glädjen i att vara i nuet. När vi möts i tystnad tillsammans brukar vi känna en djupare känsla av tillhörighet, att vara del av. Utan ord och blickar kommer vi närmare oss själva och varandra.

Är man tyst hela tiden?
Ja, syftet är att vara tyst och minimera all onödig kommunikation med ord, men även med blickar och gester.  Under våra 5-dagars retreater har vi gruppreflektion vid ett eller två tillfällen där man har möjlighet att dela sina erfarenheter och utmaningar. Vi rekommenderar även att man avstår så mycket som möjligt från att läsa och använda internet. När man bor med andra i sovsal eller dubbelrum är det viktigt att tänka på att inte vara aktiv med att läsa eller att kommunicera med gester och blickar. Vid passen efter varje måltid hjälper deltagarna till med disken i köket och även då håller vi tystnaden så mycket som möjligt.

Vad gör man på dagarna?
Vi har en retreat på våren, ”Säg Ja” som har fokus på självmedkänsla, inquiry och rörelse. Självutforskande är kärnan i all mindfulness, att öppet fråga inåt utan att leta efter ett svar. Det är en direkt upplevelse av nuet. Den mest klassiska frågan är; Vem är jag? En annan fråga att utforska kan t.ex. vara: Vad pågår inombords just nu?

På vår höstretreat, ”Hjärtats väg”, har vi fokus på mindfulness, kärleksfull vänlighet och natur. Kursledarna guidar olika meditativa övningar. Vi har pass som börjar på morgonen och har ibland det sista passet på kvällen. Övningarna växlar mellan stillhet och rörelse, inomhus eller utomhus. Vissa kvällar är det aktivitet med gongbad, meditation eller film. Någon kväll är det fritt för att integrera och vila.

Vilka utmaningar kan man möta på en retreat?
Beroende på varifrån vi kommer och har med oss och hur mycket tidigare erfarenhet vi har av att vara i kontakt med oss själva så kan det variera. Men generellt kan man säga att rastlöshet kan dyka upp, att vi upplever att vi blir dränkta i tankar, kanske att vi börjar känna trötthet eller att det gör ont på olika platser i kroppen. Vi som leder retreaten guidar deltagarna på olika sätt genom dessa utmaningar genom stillhet, rörelse eller ljud. När vi har  gruppdelning, sharing har man möjlighet att sätta ord på eventuella utmaningar, upptäckter och insikter man gör.

Vi utforskar att lyssna, verkligen lyssna till oss själva och vila med det som är. Kärleksfull vänlighet, acceptans och försoning är bärande fundament under retreaten som vi utforskar och möter i olika meditativa övningar. Vi välkomnar gamla mönster av ”fight, flight, freeze, fawn” och ser på det genom hjärtas förståelse liksom vi möter gamla vanor och beteende som kan komma upp i tystnaden. Vi kommer att göra meditativa övningar i vacker natur som stödjer tillit i att allt är som det skall vara.

Alla som längtar efter att åka på retreat. Du kanske längtar efter att bara få vara i tystnad tillsammans med andra som också längtar efter det. Du kanske längtar efter att komma hem i dig själv och inte vara så hård emot dig själv.

Du kommer som privatperson eller arbetar med människovårdande yrken såsom t.ex psykoterapeut, psykolog, läkare, präst osv. Kanske håller du på att utbilda dig till lärare i mindfulnessbaserad och medkänslofokuserad metodik, då ger denna retreat behörighet.

Fem dagar i tystnad, fem dagar att komma hem.

Under dessa dagar tar vi hjälp av naturen i småländska skogen för att komma närmare vår inre natur. I medkänsla och vänlighet möta oss själva och andra.

Omfattning: 5 dagar med övernattning

Antal: max 50 deltagare

Var: Mundekulla Retreatcenter, se på Google maps →

Datum och tider: Första dagen börjar vi med middag kl 17 och sista dagen avslutar vi med en senare lunch som börjar kl 13.

Preliminärt schema:
06.30 – 08.00 morgonpass
08.00 – 09.30 frukost
09.30 – 12.00 förmiddagspass
12.00 – 14.00 lunch
14.00 – 17.30 eftermiddagspass
17.30 – 19.00 måltid
19.00 – 20.30 kvällspass

Retreatkostnad: 5.900 kr inklusive moms för privatpersoner och exklusive moms för företag och organisationer. Early bird 3.900 innan den 22/5 och 4.900 innan den 20/6.

Kost och logi: Betalas av kursdeltagarna vid incheckning på Mundekulla. I kosten ingår frukost, lunch, fika och kvällsmat. Mundekulla serverar ekologisk och vegetarisk gluten och laktosfri mat. Om du har några speciella allergier ange det i formuläret när du anmäler dig. För frågor om maten kontakta, info@mundekulla.se.

Som en övning i vardaglig närvaro hjälper deltagarna till med disken efter varje måltid.

Klicka vidare på länken under ANMÄLAN för att se boendealternativ, priser för kost och logi och för att anmäla dig via LevNu.

Vi som håller retreaten är:

Camilla Sköld, med Dr i neurovetenskap och leg Fysioterapeut, har grundläggande psykoterapeututbildning med relationell inriktning, är grundare av Center for Mindfulness Sweden, CfMSweden. Hon utbildar i mindfulnessbaserad och medkänslofokuserad metodik nationellt på CfMSweden och internationellt. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI. Läs mer om Camilla

Mumina Katarina Lundblad är leg Psykoterapeut  och leg Hälso- och Sjukvårdskurator. Hon utbildar i mindfulness- och compassionbaserade program. Hon är utbildad i Interpersonal Mindfulness Program, IMP och Compassionate Inquiry, CI. Läs mer om Katarina

Retreatansvarig: Mumina Katarina Lundblad info@levnu.net, 070 2012310
Praktisk info kontakta: Elisabet Lee, elisabet@levnu.net, 073 3853643

Mundekulla 2020

Mundekulla 2020

Mundekulla 2023

Mundekulla 2023