Mindfulness Based Stress Reduction | MBSR, originalprogrammet skapat av Jon Kabat-Zinn, Center for Mindfulness, University of Massachusetts Medical School i USA

Ger behörighet att söka MBSR – Practicum, steg 2 i den professionella lärarutbildningen i MBSR

Programmet godkänns ibland som utbildningsterapi för den som läser till psykolog eller psykoterapeut

Är det här en kurs för dig?
Programmet vänder sig till dig som upplever fysisk eller psykisk stress på jobbet eller i familjelivet. Du har kanske fysiska symtom av olika slag. Du önskar att må bättre och känna dig mer i balans eller du mår dåligt och önskar redskap för att må bättre. För att delta i detta program skall du ha gått ett introducerande seminarium om MBSR.

Syfte med kursen
I kursen lär du dig att relatera direkt till det som händer i ditt liv och ta ansvar för det. Du lär dig att medvetet och systematiskt arbeta med att möta stress, smärta, sjukdom, utmaningar och krav i vardagslivet. Du upptäcker möjligheter att göra något för dig själv som ingen annan kan göra.

Mindfulness handlar inte om att ”få” något. Mindfulness finns redan inom dig som en djup inre resurs, tillgänglig och tålmodigt väntande på att bli frisläppt och använd för att tjäna ditt lärande, växande och helande.

Innehåll
De veckovisa grupptillfällena är 2-3 timmar långa. Programmet är upplevelsebaserat och innehåller kroppscanning, mindfulnessmeditation och mindfulness yoga samt reflektioner i grupp. Deltagarna förväntas göra dagliga hemuppgifter med hjälp av bl.a. inspelade mindfulnessövningar. Under lördagen eller söndagen efter grupptillfälle sex ges en tyst heldagsretreat.

Kursens delblock är:
– de formella övningarna introduceras (v.1-3)
– teori bakom vad som händer (v. 4-6)
– tyst heldagsretreat (helgen efter v. 6)
– avslutning och en möjlig början – att föra praktiken in i sitt dagliga liv (v. 7-8)

Fakta om kursen
Omfattning: 8 grupptillfällen + 1 heldag (ca 30 tim lärarledd undervisning)
Antal: 8-24 deltagare
Behörighet: Deltagit i introduktionsseminarium i MBSR
Var: Bondegatan 35
Tid: kl 18 – ca 21.
Datum, priser och anmälan: se här
Kursmaterial: Kursmaterial ingår samt nedladdningsbara guidade meditationer
Kursansvarig: Camilla Sköld

För information om andra språk eller format för kursen samt anmälan
WEB-baserade 8-veckorsprogrammet
5-dagars intensiv
Registration 8-week program in English

Önskar du efter genomgången introduktion att gå 8-veckorsprogrammet kommer du att få fylla i en mer omfattande anmälan där du bl.a får beskriva eventuella fysiska och psykiska problem, medicinering eller tidigare skador som du kan ha ådragit dig. För att värna om att du ska få ut så mycket som möjligt av programmet vill vi se att det inte finns något som hindrar ditt deltagande i MBSR-programmet. Ibland ringer vi för att få mer information. Ser vi sedan inga hinder är du varmt välkommen och du faktureras kursbeloppet.

Rekommenderad litteratur: Jon Kabat-Zinns bok ” Vart du än går är du där” som ljudbok. Du kan beställa boken på t.ex Bokus eller Storytel.