Kurs i självmedkänsla

MSC är utvecklat av Kristin Neff och Christopher Germer och kombinerar mindfulness-färdigheter och självmedkänsla genom att tillhandahålla verktyg för emotionell hållbarhet. Mindfulness är första steget i emotionellt helande och förmågan att vända oss till och erkänna våra svåra tankar och känslor såsom otillräcklighet, sorg, ilska, skam och förvirring med en anda av öppenhet och nyfikenhet övas. Självmedkänsla involverar att möta svåra tankar och känslor med vänlighet, värme och förståelse så att vi lugnar och tröstar oss själva när vi har ont och är sårade. Att vara både medvetet närvarande och självmedkännande leder till ökad balans, psykologisk frihet och välbefinnande i våra liv.

Denna 5-dagars intensivkurs av 8-veckorsprogrammet erbjuds traditionellt med övernattning för att underlätta processen. På grund av det ekonomiska läget kommer vi under våren pröva att erbjuda kursen under 5 heldagar då vi träffas dagtid för att göra kursen mer tillgänglig för fler. Ordna gärna så att du kan vara kvar i processen oavsett var du bor under kursen. Mer information kommer i samband med anmälan.

Alla kan lära sig självmedkänsla även personer som inte fick tillräcklig ömhet under barndomen eller som känner sig obekväma när man möter sig själv med vänlighet.  Det är ett modigt förhållningssätt i att möta svårigheter och inkluderar den stress som vi ovetandes förorsakar oss själva genom självkritik, själv-isolering eller själv-absorbering. Självmedkänsla ger emotionell styrka och psykisk resiliens, tillåter våra tillkortakommanden, motiverar oss med vänlighet, förlåter oss själva och blir mer autentiska.

Efter kursen kommer du att:

  • Ha verktyg för att hantera empatitrötthet
  • Förstå den evidensbaserade nyttan av självmedkänsla
  • Kunna lära ut enkla övningar i självmedkänsla
  • Transformera gamla och nya utmanande relationer
  • Hantera svåra känslor med större lätthet
  • Motivera dig själv med vänlighet snarare än med självkritik
  • Kunna öva självmedkänsla i vardagen
  • Utöva konsten att lugna, njuta och uppskatta dig själv

Kursen vänder sig till alla såväl professionella som privatpersoner. Du som själv upplever, vårdar andra eller yrkesmässigt möter människor med trauma och känslomässigt lidande.

För dig som tidigare har gått ett 8 veckors mindfulnessbaserat program kan detta vara ett sätt att fördjupa ditt utövande.

MSC har i en nyligen publicerad vetenskaplig studie visat på ökad medkänsla med sig själv och andra och ökad tillfredsställelse med den egna livssituationen. Den visade också minskad depression, ångest och stress. Resultaten av övningarna relaterade till hur mycket man utövade medkänsla.

I medveten närvaro öppna möjligheten till att möta dig själv med medkänsla, värme och kärlek.

Omfattning: 5 dagar

Antal: max 40 deltagare

Var: Danderyds sjukhus Entrévägen 6, konferenssal Bofinken.

Tid: kl 9-17

Datum & Pris: Se under fliken Anmälan

Lunch: Medtages eller kan köpas på plats i lunchmatsalen under veckodagarna

Lärare: Camilla Sköld och Katarina Lundblad

Kursmaterial som ingår: Kompendium & guidade övningar

Kursbok som rekommenderas: Mindful Self-Compassion: Så bygger du inre styrka och hållbarhet med självmedkänsla. Kristin Neff och Christopher Germer. Natur & Kultur 2019

Mindful Self-Compassion av Kristin Neff och Christopher Germers